Arti ShqiptarRobert Elsie

Zef Kolombi (1907-1949)Zef Kolumbi (1907-1949) u lind në Sarajevë, me baba nga Shkodra dhe nënë nga Sllovenia. Prindërit i vdiqën kur ishte shumë i ri dhe ai u rrit nga gjyshja e tij në Shkodër. Pas një rinie të vështirë, në vitin 1929, ministri Hilë Mosi i akordoi një bursë shtetërore për të studiuar në Akademinë e Arteve të Bukura në Romë. Pas kthimit në Shqipëri në vitin 1933, punoi si mësues vizatimi në Shkollën Normale të Elbasanit. Në vitin 1941 u kthye në Shkodër ku dhe vdiq në moshën 42 vjeçare.  Rreth 50 piktura dhe skica të tij, prej të cilave më të hershmet datojnë prej vitit 1926, ruhen deri në ditët e sotme. Midis tyre gjenden portrete dhe peizazhe të qeta, shpesh me një tis melankolie.
Kolombi01 Kolombi02 Kolombi03
Kolombi04 Kolombi05 Kolombi06
Kolombi07 Kolombi08 Kolombi09
Kolombi10 Kolombi11 Kolombi12
Kolombi13 Kolombi14 Kolombi15
Kolombi16 Kolombi17
01 Autoportret, 1947
(Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë).

02 Nudo, 1931
(Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë).

03 Rrënime në Elbasan, 1938
(Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë).

04 Rrugë në Elbasan, 1938
(Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë).

05 Peisazh me buallica, 1936-1937
(Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë).

06 Portret gruaje, 1933
(Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë).

07 Portret gruaje, 1937
(Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë).

08 Portret gruaje të moshuar, 1937
(Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë).

09 Natyrë e qetë - rrush dhe pjeshkë, 1940
(Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë).

10 Natyrë e qetë - rrush dhe dardhë, 1940
(Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë).

11 Peisazh malësor
(Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë).

12 Djali në kopësht, 1941
(Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë).

13 Kostum shkodran, 1947
(Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë).

14 Të korrurat, 1940
(Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë).

15 Gryka e Lugjeve, 1948-1949
(Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë).

16 Tri riska shalqi, 1940
(Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë).

17 Portret Juliani, 1946
(Galeria e Arteve e Shkodrës).